Klimaatlabel
Bij alle offertes die we uitbrengen vermelden we tevens welk klimaatlabel de tuin heeft. Dit klimaatlabel is (nog) geen officieel gecertificeerd label maar zelf uitgebracht door Go Green Hoveniers. We vinden het namelijk belangrijk om onze klanten inzicht te geven. Op deze manier geven we inzicht in hoeverre uw tuin klimaatrobuust is. Het klimaatlabel dat uw tuin heeft hangt van verschillende factoren af. Een voorbeeld van het klimaatlabel ziet u hier aan de rechterzijde. Op deze pagina geven we wat meer achtergrond informatie over het nut en de mogelijkheden om uw tuin klimaatrobuust te maken. Zoals u ziet delen we het klimaatlabel op in drie categorieën:
Waterbestendigheid
Een waterbestendige tuin is een tuin die is ontworpen om wateroverlast te voorkomen of te verminderen. Dit kan nuttig zijn voor een aantal redenen:
-
Voorkomen van schade: Wateroverlast kan leiden tot schade aan de tuin, zoals het afwassen van grond en het omwaaien van planten. Een waterbestendige tuin kan dit voorkomen door de waterafvoer te verbeteren en het water op te vangen in opvangvijvers of regentonnen.
-
Waterbesparing: Een waterbestendige tuin kan helpen om water te besparen door het water op te vangen en te recyclen voor het bewateringen van de planten.
-
Vermindering van wateroverlast: Een waterbestendige tuin kan helpen om wateroverlast te verminderen door het water op te vangen en af te voeren naar delen in de tuin waar het geen schade kan veroorzaken.
-
Verbetering van de ecologie: Een waterbestendige tuin kan ook bijdragen aan de ecologie door het creëren van leefgebieden voor waterdiertjes, zoals vissen, kikkers en libellen.
Een waterbestendige tuin kan worden ontworpen door gebruik te maken van technieken zoals het gebruik van permeabele paden en terrassen, het aanleggen van opvangvijvers of regentonnen, en het gebruik van planten die goed omgaan met natte omstandigheden. Ook kunt u uw regenwater opvangen en zoveel mogelijk de tuin in laten stromen of infiltratiekratten ingraven.
Hittebestendigheid
Met de steeds warmere zomers in Nederland is het belangrijk om bewust om te gaan met hittestress in de tuin. Veel stedelijke gebieden hebben tegels, asfalt en stenen muren die juist warmte vasthouden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jouw tuin hittebestendig te maken.
Een sedumdak op je woning, aanbouw, schuurtje of tuinhuis is een goede optie. Maar zorg ook voor zoveel mogelijk groen in je tuin, leg een (regenwater)vijver aan, neem een geveltuin, plant een boom, zorg voor een groene erfafscheiding en kies voor een groene gevel.
Kies daarnaast voor hittebestendige planten zoals cactussen, agaves en yuccas die bestand zijn tegen hoge temperaturen en droogte. Deze planten kunnen de temperatuur in de tuin verlagen door water vast te houden in hun bladeren en stengels.
Een afdak, pergola of overkapping kan ook de zonnestralen afweren en zorgen voor een aangenamere plek om te zitten in de tuin. Of kies voor een zonnescherm of een zonneschermdoek om de zonnestralen tegen te houden en de temperatuur in de tuin te verlagen.
Gebruik zonwering zoals zonneschermen of zonneluifels om de zonnestralen tegen te houden en de temperatuur in de tuin te verlagen. En tot slot, plant hoge bomen of struiken aan de zonzijde van de tuin om de zonnestralen tegen te houden en de temperatuur te verlagen.
Kortom, er zijn verschillende manieren om hittestress in jouw tuin tegen te gaan en te zorgen voor een aangename plek om te vertoeven tijdens de warmere zomerdagen.
Biodiverse tuin
Een biodiverse tuin is niet alleen mooi om naar te kijken, het biedt ook vele voordelen voor de natuur en de mens. Een tuin met veel verschillende planten en dieren kan bijdragen aan de verbetering van de ecologie en de lokale biodiversiteit verhogen. Bovendien kan een biodiverse tuin helpen om de afhankelijkheid van chemische middelen te verminderen, omdat de planten en dieren in de tuin elkaar kunnen beschermen tegen ziektes en plagen. Daarnaast kan het gebruik van water worden verminderd door het gebruik van planten die goed omgaan met droge omstandigheden. Maar een biodiverse tuin biedt niet alleen voordelen voor de natuur, het kan ook bijdragen aan de mentale gezondheid van de mens. Het werken in de tuin en het omgaan met planten en dieren kan een ontspannende activiteit zijn en bijdragen aan een betere mentale gezondheid.
Om een biodiverse tuin te creëren, kunt u gebruik maken van een breed scala aan planten en het creëren van leefgebieden voor dieren, zoals vogelhuisjes en insectenhotels. Een groen 'rommelhoekje' of een composthoop kan ook bijdragen aan de biodiversiteit in uw tuin. En wat is er nu leuker dan het kweken van uw eigen groenten en fruit? Een moestuin kan ook bijdragen aan de biodiversiteit en u voorzien van heerlijke verse producten. Kortom, het aanleggen van een biodiverse tuin biedt voordelen voor de natuur en de mens en is een mooie en waardevolle toevoeging aan uw leefomgeving.